De Graaf Coaching

Voor een gezonde en ontzorgde toekomst.

High Sensitivity (HSP-) Coaching

HSP Coaching is bedoeld voor Particulieren en Zelfstandigen zonder personeel. Ook Bedrijfseigenaren kunnen een beroep doen op degcoaching. In alle gevallen kan er maatwerk worden geleverd een expertise waarin degcoaching veel ervaring heeft.

High Sensitivity (HSP-) - de intake
Geïnteresseerd? Laat je informeren over het programma dat degcoaching haar klanten biedt. De aanpak voor HSP Coaching is opgedeeld in 5 opties waaruit keuzes kunnen worden gemaakt. Alle opties worden afgewisseld met opdrachten.

We beginnen met een intake. De intake is laagdrempelig en de beste manier om elkaar te leren kennen en vragen met elkaar door te nemen. Afhankelijk van je vragen dien je rekening te houden met een tijdsduur van 1 tot 1,5 uur. De locatie is Veenendaal. 

Na de intake bepalen samen welk optie-pakket voor jou de oplossing is en zo ja of de aanpak en toelichting hierop je aanspreekt. Voor bedrijfseigenaren behoort ook individueel- of groepsmaatwerk tot de mogelijkheden.

High Sensitivity (HSP-) - Toelichting

De afkorting HSP staat voor Highly Sensitive Person, een hoogsensitief persoon. Het is geen ziekte of stoornis, maar een aangeboren eigenschap die bij zeker 20% van de bevolking voorkomt en mensen gevoelig maakt voor prikkels van binnenuit (gevoelens en gedachten) en prikkels van buitenaf (geluiden, geuren, licht, bewegingen, kleuren, vormen, smaken, etc.).

Je neemt alles veel beter waar dan anderen, zoals stemmingen of lichaamstaal. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan al snel te veel zijn als je hoogsensitief bent. Je raakt dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels. Veel voorkomende kenmerken of eigenschappen van HSP vind je hier.

HSP en overprikkeling
Je kunt last hebben van overprikkeling als je teveel prikkels hebt gekregen. Je hersenen hebben moeite om alles goed te verwerken. Dit kan zowel kortdurend zijn als langdurend. Kortdurende overprikkeling kun je bijvoorbeeld hebben na een hectische werkweek, een druk feest of een vermoeiende reis.

Bij lange termijn overprikkeling heb je gedurende lange tijd stelselmatig teveel prikkels te verduren gehad, waardoor je hele systeem overbelast is geraakt. Gevolgen kunnen onder andere zijn: Stress, burn-out klachten, angstklachten, chronische vermoeidheid, depressie, grote stemmingswisselingen of verslavingsproblematiek. 

Stress & emoties bij HSP
Hoogsensitief ben je vanaf je geboorte. Het is aangeboren. Je komt er dus ook niet van af. Je kunt er wel mee leren leven. Het kan erg nuttig en prettig voor je zijn om hier begeleiding bij te zoeken.
In praktische zin is het belangrijk dat je je bewust wordt van de aangeboren eigenschap en dat je je levenswijze daarop aanpast: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken.

Veel voorkomende kenmerken of eigenschappen van HSP zijn:

  • Je bent zeer opmerkzaam en neemt meer dan anderen details en non-verbale communicatie waar;
  • Je hebt meer tijd nodig om een besluit te nemen of een keuze te maken;
  • Je hebt meer tijdig nodig om met veranderingen om te gaan;
  • Je zintuigen worden eerder geprikkeld (geluiden, geuren, licht, bewegingen, kleuren, vormen, smaken, etc.);
  • Je kunt slecht tegen drukte en lawaai, je houdt meer van rust en stilte;
  • je voelt de sfeer in een groep;
  • je ervaart sterk de stemmingen van anderen en wordt hierdoor beïnvloed;
  • Je wordt meer dan gemiddeld geraakt door kunst of muziek;
  • Je wilt anderen graag helpen, en vergeet hierbij soms jezelf;
  • Je bent sneller stressgevoelig, waardoor je minder goed onder druk presteert of als je geobserveerd wordt;
  • Je hebt meer dan gemiddeld rust, orde en regelmaat nodig om in balans te blijven.

Tijdens de behandeling krijg je praktische handvatten aangereikt om te leren omgaan met de prikkels om je heen, hoe je je vermoeidheid en het piekeren en malen kunt verminderen, hoe je ervoor kunt zorgen dat je een betere planning en structuur voor jezelf maakt, hoe je beter je grenzen kunt aangeven, etc.

Coaching Hoogsensitieve (HSP) personen

Hoogsensitief ben je vanaf je geboorte. Het is aangeboren, je hébt dus geen hoogsensitiviteit, maar je bént hoogsensitief. Je komt er dus ook niet van af. Je kunt er wel mee leren leven. Het kan erg nuttig en prettig voor je zijn om hier begeleiding bij te zoeken.

In praktische zin is het belangrijk dat je je bewust wordt van de aangeboren eigenschap en dat je je levenswijze daarop aanpast: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken.

Tijdens de behandeling krijg je praktische handvatten aangereikt om te leren omgaan met de prikkels om je heen, hoe je je vermoeidheid en het piekeren en malen kunt verminderen, hoe je ervoor kunt zorgen dat je een betere planning en structuur voor jezelf maakt, hoe je beter je grenzen kunt aangeven, etc.

Hoogsensitief (HSP) therapievormen
Leren omgaan met HSP kan op verschillende manieren. Een psycholoog kan verschillende vormen van therapie toepassen:

Mindfulness (Je bewust zijn van de wereld om je heen) wordt regelmatig toegepast om een beter begrip te krijgen van je emoties. We kunnen je adviseren waar Mindfulness te volgen.

Cognitieve gedragstherapie (Zorgen irrationele gedachten voor disfunctioneel gedrag) kan je helpen als je negatieve denkpatronen hebt, die ook je gedrag en gevoelens beïnvloeden. Je leert hoe je deze ongezonde denkpatronen kunt doorbreken en omvormen tot positieve gedachten. Laat degcoaching je hierin adviseren.

Ook kun je met behulp van ademhalings- en ontspanningsoefeningen leren om stressgevoelens en emoties te verminderen. 

Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de coach welke van coaching het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. 

Herken jij jezelf deze aanpak en wil je meer weten, reageer dan via het terugbelverzoek of contactformulier op deze pagina.